Grafik : Vector

Vector merupakan satu bidang seni yang sama dalam konteks seni digital..apa apa yang digital ni kiranya menggunakan teknologi ataupun software seperti Illustrator & Photoshop..walaubagaimanapun, bidang fotografi juga perlu menggunakan software..malah, harus mahir

Vector sangat popular di kalangan penggemar seni digital..kerana grafik vector memberi kebebasan dalam membentuk & mewarna semula actual subject..seperti vector, terdapat satu jenis lagi seni grafik yang menjadi kegilaan dalam seni digital..Bitmap


Bagi abang, abang ada seorang idol dalam seni vector & abang sangat mengkaguminya..Ayib dari Indonesia


Ayib menonjolkan seni vector yang sangat berbeza daripada yang lain..selain vector, Ayib juga power dalam grafik Bitmap..boleh lihat hasil kerjanya yang banyak di ayib.deviantart.com

Abang juga ada menghasilkan beberapa jenis vector yang sangatlah tidak cantik






Software paling bagus untuk menghasilkan grafik vector ialah Adobe Illustrator..kerana Illustrator menyediakan Pen Tool yang sangat bagus dalam mencipta lengkungan berbanding Photoshop

3 comments:

Dark Half said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

apa yg tak cantiknya abg zam? hebak dah ni.

urm..kau tau cemana nak increasekan resolution sesuatu image tanpa mengurangkan size pixel image tersebut. contohnya nak increasekan ke 300dpi bg image bersaiz 1500px X 2900px. sebab aku dah try tp imej tinggal ciput. kwn aku ckp mmg tak boleh kecuali trace pakai AI

BonekadalamChermin said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

wah wah wah



ini sangat power!


-.-"

Abang Zam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

@Dark Half

selalunye paling tinggi boleh up cuma 300px je yg boleh. kalau dari 1500 nak ke lagi tinggi memang pecah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...