Pop Art

Pop Art, atau singkatan Populart Art yang terkenal pada pertengahan tahun 1950 di Britain & penghujung 1950 di United States..Pop Art juga di salah erti sebagai Fine Art..Pop Art sangat terkenal pada masa dahulu kerana memberi cetusan baru kepada seni lukisan pada masa itu

Pop Art terhasil ketika peperangan Britain (maafkan jika tersalah) yang memerlukan sebuah bentuk advertisment yang mampu menarik perhatian anak muda untuk join menjadi askar..bentuk bentuk iklan yang mendorong anak muda menjadi askar merupakan langkah pertama yang sukses & kemudian, bentuk advertismen yang menggunakan teknik yang sama di implementasikan di masa seterusnya 

Pelukis Pop Art yang terkenal pada masa dahulu seperti Pablo Picas o, Marcel Duchamp, Man Ray & Kurt Schwitters. setelah Pop Art menjadi fofular pada 52-an, elemen lukisan American menguasai Pop Art & ianya dipelbagaikan
  
Selain dari itu, Pop Art juga berfungsi sebagai komik strip, advertismen, poster & buku panduan..kerana ketiadaan DSLR pada masa dahulu, lukisan manual Pop Art menjadi medium penyampai maklumat yang rare..so, now you know

Marilyn Monroe




Jadi, ini ialah serba sedikit ilmu tentang Pop Art..jadi, bila orang tanya tahu tak Pop Art atau tak, tidak lah ternganga kosong..di update yang lain, KAOS akan menceritakan akan WPAP POP ART pula..keep in view


6 comments:

Lucifer said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

oh, poster macam ni rupanya pop art,

Abang Zam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates
This comment has been removed by the author.
Abang Zam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

baru abg tahu macam ni pop art rupanya

Dark Half said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

52-an tu tahaun 1952 ke atas ke?
nice info!

tawawfayakof said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

mao art tu jenis pop tak?

Hanis Manis said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

andy warhol pelukis categori pop art jugak ke eh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...