#Tutorial : Bendera Indonesia

Selepas kejayaan Malaysia menundukkan Indonesia dengan sepakan penalti malam semalam, seluruh rakyat Malaysia bersorak gembira..apa apa pun, tahniah buat team Malaysia yang lejen

Kali ini, KAOS! ingin buat tutorial, bagaimana menghasilkan bendera negara Indonesia..kenapa KAOS! tak buat negara Malaysia? oh bukan apa..KAOS! nak mulakan dengan negara yang kalah dulu





Step 1


File > New atau Ctrl+N..isikan ruang width & height dengan 600x400











Step 2

New Layer, kemudian dengan menggunakan Rectangle Tool (U), buatkan sebuah segi empat seperti rajah sebelah













Step 3

Dengan menggunakan Rectangular Marquee Tool (M), buatkan sebuah segi empat yang sama di bahagian atas..kemudian, right click & fill kan dengan warna merah pekat..rujuk rajah sebelah






  




















Step 4

Seterusnya, pilih layer berwarna merah tadi, right click > Create Clipping Mask..rujuk rajah sebelah..pastikan anda sampai disini



















 


















Step 5

Right Click pada layer rectangle putih tadi, Blending Option & tandakan pada Bevel and Emboss..ikut butiran seperti ini

Depth : 83%
Size : 5px
Soften : 10px





Step 6

Tuliskan nama Indonesia di bawah segi empat putih merah itu..anda bebas untuk menulis apa pun dibawah itu














Step 7

Anda bebas mencorakkan hasil karya anda kepada apa jenis pun mengikut kesesuaian semasa & kretiviti..terpulang kepada anda..gunakan ilmu di dada


   


Akhirnya, siap sebuah bendera negara jiran kita, Indonesia..lihatlah, betapa mudahnya bendera Indonesia..tidak terlalu kompleks..sama seperti rakyatnya

Apa apa pun, selamat mencuba

 

3 comments:

Aujinz said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hahahha.. alahaii..

Abang Zam patut masukkan skali tutorial displacement.. baru nampak real flag.. koh koh koh

PK said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

muka menganjing dekat bawah flag tu yg paling mantap.

saiful said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

member aku kasi link ni, ingatkn buat gambar yg macam kat sini; http://www.kadsy.net/2011/11/23/epic-bodoh-2011/
hehe, neway gj!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...