Awek Komikus: Alia Captain of The Universe

Untuk ruangan Awek Komikus KAOS!, kami telah menghubungi Alia, pemilik blog Captain of The Universe. Sekali tengok, nampak macam blog peribadi yang biasa-biasa saja kita baca tapi apa yang menjadikan ia away from the numbers adalah kejadian-kejadian abnormal, normal, sub normal dan paranormal yang berlaku dalam kehidupan Alia sehari-hari diterjemahkan ke dalam bentuk komik santai yang dilukis menggunakan MSPaint! Aku sendiri masih Parkinson lagi nak lukis biji mata pakai Paint. Tu pasal aku tabik pada mereka-mereka yang menggunakan teknik ni sebab berjaya menjadi manusia tabah dan gigih untuk menyiapkan setiap entri.

Blog ini sangat kelakar dan menghiburkan. Jadi, kalau korang tetiba rasa down dan mengalami tekanan perasaan dengan kadar yang agak kronik, jenguklah ke blog beliau dan aku konfiden, kalau korang tak ketawa guling-guling, paling cikai pun mesti tersengih depan PC/lappy masing-masing.

Ada sesetengah orang terlalu desperate untuk buat kelakar tapi audiens macam kayu je kat situ. Ok, itu maknanya lawak tak menjadi. Tapi sesetengah orang pula mungkin telah diinstall dengan dos kelakar ke dalam genetiknya sejak azali dan mampu buat orang LOL tak hengat. Kami syak Alia memang temasuk dalam golongan yang kedua ni. Jom kita buli dia sikit.
KAOS!: Hey Alia. Nice new hair cut. How’s your day?
ALIA: Hai person whom I shall not name cause it's a secret! Eh..semua orang dah tau nama kau ke? Demmit, aku ingat aku sorang je yang special..Hahahahahaha...ok whatevaaaaaa. Anyhowwwww, I'm good, cuma sengal sengal badan, sakit perut sikit sebab kelaparan, pening kepala sebab banyak kerja, but yeah, LIFE IS GOOOD.....kinda.....a little bit....uh..not really... :( And oh, thanks for the compliment!

KAOS!: We’ve been following your blog from time to time and we just enjoy your post mostly about your normal-daily-life which has been 'cartoonized' or should I say comic strip. Those cute incidents can be ultra hilarious at times and wecan’t stop laughing every time you come out with latest entry. Where did you get that sense of humor, gurl?
ALIA: Oh yeh? Thank you! Though I personally think komik komik itu adalah sangat bangang. Hahaha..

KAOS!: We think THEY ARE KEWL! Selamber katak gitu. Actually we were introduced to your blog by some bloggers out there who find your comics are so slamber and you're not even desperately trying hard to be funny. If you consider your comics bangang, well, we just love those bangangs!!
ALIA: Hahahah it's just bila aku actually TRY to be funny, mesti lawak tu akan turns out to be amat keji dan seribu kali lagi bangang. Baik tak payah try kan! Kan best kalau kita tak payah try nak jadi kaya...mesti jadi kaya kan? HAHAHAH ok, merepek. Whatevaaa! There are just "visual representation" of funny incidents yang berlaku around me. So if you think the strip is hilllaaaarrriiooouuussss, then I don't deserve the credits, it's those people yang should get your praise! Saya hanya tukang report. Hahahaha...


KAOS!: Kudos to THEM who unintentionally make it happen. Tukang report atau Tok Dalang adalah orang yang bertanggungjawap untk tentukan whether viewers should laugh or cry. Tapi ada some entries yang buat aku ketawa sampai terkeluar air mata. Kau memang giler, Alia.
ALIA: Tapi saya tidak segila kau *WINKWINKWINKWINKWINKWINKWINKWINK* Hahah... Tapi macam mana kau boleh rasa kelakar weh? Aku bila baca balik apa aku tulis/lukis, mesti rasa "omgggg taik betulll" tapi sebab dah buat kan..malas lah nak delete pulak....adakah ini bermaksud aku seorang yang humble???? WAWWW!! SUKA! Saya memang humble... HAHSAJSHAHSJHAAA!!! Wow, I contradicted myself in just 1 statement.

KAOS!: Those orang lidi in your comics resembles your blog tag. Did you draw ‘em on paper and scan or simply use any softwares to create them?(gatal nak tanya even dah baca your F.A.Q). I like the eyes part the most. dunno why.
ALIA: Blog tag tu mende weh? Hahahah... Oh banner kat atas tu yek? Hahaha..sori, ai is very the slow one.
Kalau orang lidi yang rupa macam ala-ala terencat tu, I lukis guna mouse dengan MSPaint je...tiada alatan canggih di situ. Cause most of the time, I'll be drawing kat opis sementara menunggu waktu punch in. So that's why lah lukisan tu macam tahiii. Salah satu sebab lagi kenapa lukisan tu macam tahi, sebab aku ni left handed and terpaksa guna settings mouse untuk right handed. So imagineeee betapa susahnya nak lukis a perfect circle! ....oklah, maybe jugak lukisan tu macam tahi sebab I kenot draw.Whatevaaa talk to the hand! (haha motip nak emo?? Sila lempang).

KAOS!: Memang susah nak lukis perfect circle yang free hand guna Paint oii! Lagi mau cakap serupa itu tahi? Kau memang malu-malu kucing, nampak je ayu. Hello Mr. Hands, can we arrange for an interview in my next entry? (I assume your hands are male). Damn, aku dah start buat lawak slapstick!
ALIA: .......yes, kau dah buat lawak slapstick spastik.......................And I found that VERY FUNNY!!! HAHAHAHSJASHASJH. Bongok gilaa!! Hahahaha yes, meet Mr Right and Mr Lefty. Awwww. Anyway, I think I've mentioned this dalam F.A.Q section tu, kenapa tanya lagi HAAA?? HAAAAAAAA??? HAAAAAAAAAAAA??????????????????? Hahahah saiko, tetiba nak menaga.

KAOS!: Yang tu kat your F.A.Q. Takde unsur-unsur ramas mesra. Bila kitorang tanya camni kan dah keluar jawapan version lain? Lagi ganas dari your F.A.Q yang takde perasaan tu. Aku prefer lagi jawapan-jawapan saiko camni. HAHA!
ALIA: Hehe, mana ada saikosis...saya ialah seorang perempuan ayu, lembut lagi menarik kalbu! HAHAHAJSHADJHADJHADJ. Suka the eyes part the most? Apakah? Tu cuma brush bulat besar warna hitam, then tepek brush bulat kecik warna putih atas dia je. Hahahah..

KAOS!: Ade efek 2-D di situ. Wa suka maa...
ALIA: Saiko betul...hahah

KAOS!: Any comic artists that influenced you?
ALIA: Ada, tapi I dunno their names...aku tau nama comic diorg je..haha....some of the names yang aku boleh fikir right now are Explosm, Amazing Super Powers, xkcd and DogHouse. Maybe ada sesetengah yang tak suka their style, but it's okayyyyy, cause I enjoy satire and cynical humor, soooooooo......*ayat tergantung*


KAOS!: Comics strips are supposed to be funny, put aside the powerful drawing skills unless you're working for DC or Marvel. I prefer reading a simple sketches rather than perfectly drawn serious comic book to start my day!
ALIA: TRUEEEEEE!! I mean kalau nak baca komik komik serious, itu bukan komik namanya...itu macam baca buku Principles of Accounting, Economics and Finance Management. Yawnnnnnnn. Pastu pening sebab banyak sangat perkataan. Hahahaha...

KAOS!: Sebelum 'Captain of The Universe', tagline blog adalah 'I R AWESOME'. Kau memang suka tukar-tukar ke?
ALIA: Prior to this name, my blog's name selalu tukar tukar. Nama semua agak ridiculously stupid hahaha...macam "Wrapped in a naked cover", "Cheese! Or I'll shoot!", "i has blog", apa lagi ntah aku tak ingat. And "i r awesome" was supposed to follow trend lah, kira ada time limit, tapi entah macam mana, orang dah start recognize my blog as i r awesome. Sooo howww, have to stick to it lah.

KAOS!: Aku ingat lagi header I HAS BLOG tu. cute jer. IR AWESOME senang lekat kat otak tapi aku suka "Cheese! Or I'll shoot!"
ALIA: Tapi aku macam tak suka, sebab bila aku google "i r awesome", results dia keluar macam macam, ai wan to be unique :(
Tapi kalau aku tukar nama blog jadi "SUPERMODEL'S BLOG" rasa-rasanya ada orang nak lempang tak? HAHAHAHAHAHAHAH

KAOS!: What's wrong with THAT? Tapi kalau Paris Hilton yang letak nama tu memang sumpah aku lempang dia laju-laju. MIAHAHAHA (gelak jahat).
ALIA: OMAIGODDDDDDDD TAK BAIK TAUUU KESIAN DIA!!!!!!! ...........KIDDING! JOM SEPAK DIA LAJU LAJU!!!! Hahahahaa

6 comments:

Lucifer said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

peh peh peh

zinesatumalam said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

peh peh peh

lavender harum wangi said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

hep hep hep

NAJ HEBAT said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

dark half berbual sangat akrab di sini, di sini juga di sini.


yek yek yek.


hehhhhhhhhhhhh

nak mintak otogerap alia, plishh.
*buka butang baju*
di sini ok..


peh peh peh.


sekian.

muax

| Larasephia | said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

Alia "ARE" awesome!

Melissa Ray said... Best Blogger Tips[Reply to comment]Best Blogger Templates

this girl is super cute.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...